Skytterelaterat

Kloka val för en bra vapengarderob

Smith & Wesson 686 med laminerat grepp och rakt Sk “targetkorn”.

Frågan om val av vapen kommer ofta upp hos nybörjarskyttar- Vilket/vilka vapen ska jag skaffa?

Här är några tankar i ämnet.

Det har i och med polisens handläggning av licenser blivit kanske än viktigare att inte gå bort sig och skaffa vapen som inte är gångbara i början av skyttekarriären. Inget dödar ett skytteintresse som vapen som är obsoleta på tävlingar, är svårskjutna eller har dålig precision. Kostnad för ammunition, om vapnet behöver byggas om och tillgång till reservdelar är också faktorer som behöver vägas in i beslutet.

Gör dig själv en tjänst och rikta in dig på vettiga grejjor från början, för att minimera krångel och skapa möjligheter för dig själv att lyckas.

Pistolskytteförbundets policy är att det 1:a vapnet ska vara ett C-vapen, alltså en .22:a. Det finns egentligen inte mycket att invända mot det. Alla skyttar behöver ha en .22:a för att kunna träna ordentligt, ammunitionen är billig, vilket möjliggör mängdträning. Hur mycket pengar du vill lägga på vapnet är såklart individuellt. Du kommer långt med en begagnad Unique som du kan hitta för 3000:-, men modernare vapen har fler inställningsmöjligheter. Det finns skyttar som skjuter jättebra med High Standard, Browning Buckmark och Ruger MK 2/3 också. Hämmerli, Feinwerkbau, Morini och Walther är exempel på bra kvalitetsvapen.

Undvik revolvrar i kaliber .22- dessa är i regel helt obsoleta på fältskjutningar

där korta tider och skytte utan stödhand är dominerande.

Nu till nästa fråga- Vilket vapen man ska välja efter sin .22:a?

Här kan det vara klokt att skaffa något som är så gångbart som möjligt och öppnar möjligheter att kunna åka på tävlingar. Att kunna gå “två varv” på en tävling motiverar mer än ett, och det kan ta emot att åka 10 mil för att genomföra en start.

Det bästa och smartaste du kan göra, enligt mitt förmenande, är att skaffa en revolver i 357  mag.

En S&W 686/586 med 6″ pipa (bilden) är ett mycket gångbart vapen.

Den skjuter du fält R med, du kan skjuta precision B och du kan skjuta minst två magnumfältklasser med den. Den är konkurrenskraftig i samtliga grenar utan modifikationer. Det har oftast bra singleactiontrycke, dugliga riktmedel och bra precision. Vill du skjuta PPC så är den gångbar där med efter ev trimning av doubleactiontrycket. En sådan revolver kostar strax över 10.000 ny, men hittas bättre begagnad för runt 5000. Ett mycket bra köp.

Med en bra .22:a och en bra revolver i 357 magnum kan du åka till de flesta skjutningar som arrangeras under svenska pistolskytteförbundets reglemente och genomföra 2 starter- en mycket bra start på en vapengarderob för pistolskytte.

När du sedan skjutit ett tag och kanske vill ha möjlighet att starta i Fält/Precision vapengrupp A, så finns det lite mer att fundera över.

När det kommer till tjänstevapenklassen A, så är den vanligast förekommande kalibern 9mm parabellum, men många gillar den grövre kalibern .45 ACP. Här behöver du fundera över hur mycket pengar du vill lägga på ammunition, om du ska handladda mm. 

Precisionen på tjänstevapen är generellt mycket sämre än på revolvrar, och för att få “tävlingsprecision” så får man som regel betala för sig, även om det finns exemplar som skjuter tätt/bra av billigare/enklare märken. 
Argumentet att “pistolen skjuter bättre än mig, så det spelar ingen roll” håller inte, eftersom spridningen adderas- Dvs om du teoretiskt skulle skjuta 8:or hela dagen, och pistolen precision håller 9:ans ring på en pistoltavla blir resultatet din spridning + pistolens, dvs sämre än 8:ans ring.
Övriga saker som påverkar skyttet i hög grad är trycke och riktmedel. En CZ75 kan i vissa fall väga över 4 kg på avtryckaren. 

Mitt råd beträffande A-vapen är att satsa på kvalitet från början. En begagnad SIG P210 Neuhausen är ett relativt säkert köp, liksom 1911 kloner av bättre snitt. Köper du ett billigt vapen så måste du antagligen besöka en vapensmed för att få det att skjuta bra iallafall.
En begagnad P210 i gott skick kan du hitta från 7000 kr.

Dokumentera ditt skytte #2

Lite längre ner på denna sidan finns det tips på en app men som bara finns till iPhone. På Denna länk hittar ni en liknande app till Android som är gratis. 

Jag har laddat ner den och ska prova den vid första bästa tillfälle.
Magnus

Handladdning

En kille som heter Gavin Toobe gör in-depth filmer om handladdning och utrustning på youtube.

Sevärt för den intresserade.

Dokumentera din precisionsträning

Det är allmänt känt att det kan finnas stora poänger utöver det rent träningsmässiga med att dokumentera sitt skytte. Polismyndigheten kräver allt oftare bevis på att du varit aktiv, i vilken utsträckning, med vilket vapen osv. Om du inte vill filma när du tränar för att kunna skicka filmer till Polismyndigheten vid förnyelse av femårslicenser (sic!) kanske detta kan vara ett alternativ.

I AppStore finns en gratisapp som heter MLX. Appen är svensk och gjord för att mata in resultat av banskytte. Där du skjutit dina serier så tar du enklast en skärmdump, så har dina serier sparade, med datum och allt.

För den hugande finns också funktionalitet för att exportera data till excel.

Jag har även hittat en annan app av samma programmerare som heter “logga”, även den gratis. I den kan man dokumentera hur träffbilder ser ut mm, vilket kan vara kul om man vill analysera dem. Nackdelen är att markeringen tar väsentligt längre tid.

P08

Hickok45 heter farbrorn som gör trevliga filmer på youtube. :)https://www.youtube.com/embed/lW0qDsMIAlk Lägg till stycke